Gamle kjente seilbåter

Seilskute tiden hadde mange vakre skip, noen av dem er det lagd kopier av i nyere tid så man kan fortsatt nyte de flotte skipene.

Det var mange seilskip som ble brukt til å oppdage nye områder og ruter for og senere drive med handel. Man var stadig på utkikk etter å gjøre ferden kortere og mere effektiv for og kunne tjene mest mulig penger.

En del av dem vart også utstyrt for og ta ekspedisjonsturer for og bringe nye ideer tilbake til Europa.

HMAV Bounty

Ett av disse kjente skipene var HMAV Bounty, skipet ble vel mest kjent for mytteriet som oppsto underveis på turen.

Bounty ble ferdigstilt i 1784 ved Blaydes verftet som ligger ved Hull i England og het da Bethia. Skipet var nesten 30 meter langt og litt over syv meter bredt utstyrt med tre master.

Royal Navy i Storbritannia kjøpte båten tre år senere og det ble gjort en del endringer på skipet som skulle ut på en ekspedisjonstur til Stillehavet.

Den ble utrustet med fire stykker fire punds kanoner og det ble gjort klart til ett mannskap på 46 til den lange turen.

Det var løytnant William Bligh som fikk ansvaret for ekspedisjonen, målet var Tahiti for å hente brødfrukt og frakte det til Karibia.

Brødfrukten var ment til mat for slavene som var der, billig måte og fø slavene på.

Turen tok en god del lengre tid enn planlagt, de klarte ikke og rundt Kapp Horn på grunn av for mange stormer. Etter en måned i området tok de den lange veien rundt Kapp det gode håp i stedet.

Dette førte til at det gikk omtrent 10 måneder før de kom frem til Tahiti, noe som igjen førte til at de måtte vente ytterligere fem måneder til neste avling av brødfrukten var klar til og høstes.

På veien tilbake startet problemene mellom mannskapet og Bligh, årsaken er vel ikke helt avklart. Det er flere forklaringer på hva som egentlig skjedde, men att det ble stor misnøye om bord er det ingen tvil om.

Det har blitt skrevet bøker og lagd flere filmer om akkurat denne turen og om mytteriet. Den som nok er den mest kjente filmen ble lagd i 1984 med Anthony Hopkins og Mel Gibson.

Her blir Bligh fremstilt som en tyrann med ett voldsomt tempramant, dette var årsaken til mytteriet.

Det var førstestyrmannen Fletcher Christian som sto bak en del av mannskapet som gjorde mytteri. Selv om de var i mindretall overtok de skipet uten noen problemer.

Bligh og en del av de som var trofaste mot han ble satt i en lettbåt og overlatt til seg selv.

De klarte og komme seg til Timor etter litt over en måned i lettbåten, der ble de sendt videre til England.

Bounty satte kursen tilbake til Tahiti hvor en del av mannskapet gikk i land, men de turte ikke å være der lenge.

De måtte unngå og bli tatt av den Engelske Navy, for det ventet mest sannsynlig død straff på dem om de ble tatt.

Turen endte opp ved øya Pitcairn hvor de så brente båten for og slette alle spor.