Regattaer!

Det er moro å eie en seilbåt. Lange, late dager ute på et blått, speilblankt vann gjør livet herlig. Samtidig hender det at man vil utfordre seg selv og kanskje også utfordre andre i et race. En regatta, altså et race med seilbåter, tester skipperens kunnskaper på svært mange måter. Her gjelder det å både kunne lese vind og værforhold, samt å virkelig kunne styre båten.

En seilbåt i en regatta må ligge hele tiden tett opptil den optimale vindretningen og utnytte vinden maksimalt. Det er dette som gjør en regatta så utrolig spennende, den tredje deltakeren: vinden.

Hvem kan delta?

Det finnes mange regattaer i både Norge og i utlandet. Minimum er selvsagt at du må ha en seilbåt. Denne må være godt konstruert så den tåler farten i en regatta. Videre så bør den ha passende seil og tauverk. Noen seilklubber har mindre båter til utleie for bruk i konkurranser i både innland og utland. Dette er ikke båter hvem som helst kan bruke, men i noen konkurranser så får seilerne bruke disse. Dette er ikke båter som brukes til hobbyseiling. Derfor er det mange som ikke har råd til å ha slike båter liggende. Så sjekk ut hva din lokale seilforening kan tilby.

De aller fleste krever at man oppfyller visse krav, spesielt i forhold til dokumentasjon.

  • Medlemskap i en seilforening tilsluttet norsk Norges Seilerforbund. Skal du konkurrere i utlandet så er det mulig at du må godkjennes av andre foreninger.
  • Seilbåtnummer. Båten må kunne identifiseres og dette betyr at du må ha et nummer i seilet. Båten må registreres og få et seilnummer.
  • Mål av båt. Båtene klassifiseres basert på mål. Derfor må målene være helt nøyaktige og det kreves at man kan dokumentere målene som oppgis. Målene må tas av en profesjonell.
  • Dette kreves ikke for alle typer regattaer, men for mange. Planlegger du å delta i mer enn en så kan det være lurt å skaffe deg en lisens først som sist. Dette kan også hjelpe på forsikringspremien din.
  • En god forsikring er helt nødvendig når man har båt. Skal du delta i regattaer så kreves det gjerne en gyldig tredjeparts forsikring. Sjekk dine forsikringsvilkår.

Hvem kan delta

Regattaene i Norge

Det er flere forskjellige regattaer i som seilere kan melde seg på. Seilsportsligaen startet for fullt i 2016. Det er to divisjoner, med 15 lag i hver divisjon. De lokale seilbåtforeningene velger en representant som representerer klubben. Dette er et fleetrace. Et slikt race er kortvarig, i dette tilfellet heat på 12-15 minutter. Mellom hvert heat så byttes mannskapet ut. Så dette er krevende, men utrolig morsomt.

Så er det den spennende Norland offshore race. Dette er for shorthandsseilere og er doublehanded i minimum 100 Nm – NONSTOP. Det regnes som Nord-Norges tøffest regatta, og det er flere banealternativer. Den går fra Bodø’s indre havn hver vår.

Videre så har man Midsummer Solo Challenge som er nesten uten regler. Denne er blitt svært populær fordi så å si alle kan delta. Minstekravet er grunnleggende sikkerhetsutstyr, og man må vite hvor lang båten er.  Racet er basert på ideer fra Silver Rudder og Bohusracet, som begge er race med stor oppslutning. \

Økonomisk støtte til idretten

Skal man konkurrere aktivt så krever dette investeringer. Først og fremst må man investere egen tid, men det kan også kreve økonomiske investeringer. Så det er lagt opp til at seilere kan få støtte fra klubbene. Klubbene får noe støtte fra grasrotandel og sponsorer. Likevel så må de fleste regne med at de må investere økonomisk.

Det er alltid behov for sponsorer i denne idretten og selvsagt i andre idretter. Jeg bruker min grasrotandel til å støtte min lokale seilbåtforening. På den måten kan jeg støtte lokalforeningen min. Jeg håper at også flere typer spill vil kunne være med i grassrotandelen hvis det norske spillmonopolet fjernes.  Det vil kunne gjøre det mye enklere å støtte foreninger økonomisk, man behøver ikke å tenke på det.

Det er ikke så enkelt å ta inngangspenger når båtene ligger ute i havnen, men arrangørene har funnet flere måter å tjene inn litt av utgiftene knyttet til arrangementet. Dette gjennom først og fremst sponsorer, men også takket være salg og dugnader. Alle må bidra for å få det hele til å gå rundt.

Fremtiden til regattaer i Norge

Fremtiden til regattaer i Norge

Det er vanskelig å si noe sikkert om fremtiden til regattaer i Norge. Dette er fremdeles en sport som appellerer mest til de med en solid økonomi. Noen kaller det en rikmannssport. Dette er ikke et bra stempel for en sport i Norge ettersom det skaper problemer for rekrutteringen. Heldigvis så er det mange tegn på at seilbåtklubbene har tatt tak i rekrutteringen på en god måte. De hjelper nye skippere, både med råd og med lån av båt og båtplass. Dette er noe som må videreutvikles hvis man skal klare å sikre en solid medlemsbase.

Flere medlemmer og en økende interesse for seilbåter gjør at fremtiden ser lys ut.