SEILBÅT SOM SPORT

Ingenting er vel som en tur ut på vannet med seilbåt og nyte stillheten. Bare høre vannet som skvulper svakt mot skroget. Men det er blitt mange som også bruker seilbåten til aktiv idrett. De nyter garantert de også og trives med sin sport.  Se bare litt på historien vi som land har. Det er mange som har gode resultater i både store og små konkurranser både innenlands og internasjonalt. Vi tar en tur ut i denne verden og ser hva vi finner på vår ferd.

Kappseiling

Seilsporten har blitt en populær idrettsgren for mange som ferdes ute på vannet. Det har blitt delt opp i forskjellige klasser med kort og langdistanse baner, noen fra 20 til 200 nautiske mil og andre igjen på over 200 nautiske mil som er havseilas.

De korte distansene foregår stort sett innomskjærs eller på innsjøer, dette er distanser på opp til 20 nautiske mil.

Havseilere med overnattingsmuligheter og tur seilere er igjen fordelt opp i ulike klasser .  Som seilbrett, joller og kjølebåter, som igjen er delt opp i forskjellige klasser.

Baneseilas er en klasse, som igjen er oppdelt i ulike klasser, dette er gjerne båter som er like eller tilnærmet identiske i klassen.

Baneseilas

Baneseilas er med merker som er lagt ut eller man benytter seg av faste merker, disse merkene brukes da som rundingsmerker.  Det varieres med triangelbaner og kryss og lens baner, triangelbanene blir også kaldt olympiske baner.

I en regatta er det gjerne flere seilaser over en tidsperiode, så her gjelder det og holde seg fremst i alle seilasene. Så er det en klasse som heter matchracing hvor to og to båter konkurerer, her brukes det utslagsmetoden hvor vinneren fortsetter til det en seierherre/dame igjen.

OL klasser

Så er det OL klassene, her var det under siste OL ti forskjellige klasser. En åpen klasse, fire for damer og fem for menn. Klassene var RS-X, Laser Radial, Finjolle, 470, 49er, 49erFX og Nacra 17. Det var Nacra 17 som var den frie klassen hvor det ble brukt katamaran båter.

VM klasser

I VM klassene blir det også brukt en del av OL klassene i konkuransene, det er også uttak til Ol under disse sailasene så her gjelder det og stå på det man klarer. VM klassene er 470 herrer/mix, 470 damer, Yngling damer, Tornardo herrer/mix, 49er herrer/mix, E-jolle damer, Starbåt herrer/mix, mistral herrer/mix og damer/mix, Finnjolle herrer/mix og Laser herrer/mix.

Seil teknikk

Da er det seilteknikken som er neste, måten og legge opp seilaset i forhold til vinden.

Det er fem forskjellige kurser en seilbåt kan ha, kryss som er rett forbi vindøyet, slør sem er omtrent 90 greder på vinden, skarp slør som er mellom kryss og slør, rom slør som er mellom slør og platt lens og platt lens som er 180 grader medvind.

Litt nærmere forklart, kryss er når det seiles med en ganske skarp vinkel opp mot vinden, slør er når vinden kommer inn rett fra siden som har en ulempe med at det er lett og kullseile da, lens er når er når vinden kommer omtrent rett bakfra.

Dette er vel grunnteknikken innen seilingen som man som nybegynner må beherske fult ut for og kunne nyte nuren ute på vannet, alene eller med familie og venner.

Det var litt om seilklasser og seilteknikker. De fleste som har hatt en del tid om bord i en seilbåt for å seile, legger nok fort opp sin egen teknikk som passer deres form for seiling. Koseseiling eller racing!