SEILBÅT

Seilbåtens historie er lang, når den første seilbåten ble bygget er det nok ingen som vet med sikkerhet. Det man derimot har kunskap om er at Egypterne lagde de første store seilbåtene helt tilbake i ca 4700 f.Kr, dette var båter som ble brukt på Nilen som på den tiden var den eneste måten og forflytte seg på da det ikke var noen veier i landet.

Disse båtene var på rundt tyve meter lange og hadde både seil og årer som fremdriftsmiddel, matrialene som ble benyttet på den tiden var papyrusrør som vart bundet sammen på en spesiell måte.

Etter ca 2000 år til begynte de å lage større havgående seilbåter, også disse med årer. Da hadde de byttet ut papyrusrørene med akasie tre og fikentre og de var på opptil 40 meter lange.

Senere ble det større og større båter, etterhvert som handelen og oppdagelsesreisende tiltok. Sånn som Romerske handelskip som var og se omtrent over alt i områder med store byer hvor handelen gikk flittig. Bygge metodene endret seg med hvor man befant seg ute i verden, også med ulike typer av byggmatrialer preget av lokal tilgang av disse.

Utviklingen har gjort store fremskritt  siden den gangen og man får i dag et utrolig stort utvalg av forskjellige seilbåter ute i markedet.

Seilbåt typer

Valget av seilbåt kommer selvfølgelig an på behovet man har, en liten jolle med seil eller en gigantisk havseiler. En liten gjennomgang på dem kommer her.

Jolle er den minste av seilbåtene, den går under mange navn som Europajolle, Nacra, Oslojolle, snipe, Laser jolle og Zoom 8, men det er mange flere typer av dem . Fellesnevneren for disse er Entypejoller.

Så har vi Entypekjølebåter som Albin Express, Drake, Killing, Nordisk Folkebåt og Soling som noen av dem heter.

Flerskrogsseilbåt som Formula 18, Hobie Cat og Tornado er eksempler på. Dette er Katamaranbåter som har to skrog eller triamaraner som har tre skrog.

Kjølebåter som Knarr, Dehler, Albin, Maxi og Willing pluss mange flere.

Her kunne man ha fortsatt i det uendelige, for listen er utrolig lang.

Seilbåten

Det er flere måter og bruke seilbåt på, om man har en liten jolle med seil som man koser seg med på en stille tur bortover vannet eller en regatta seiler ute på havet i full konkuranse.

Det mest vanlige er og begynne med en liten jolle for de som er uerfarne når det gjelder seiling, sånn som foreksempel Europajolle, som er en liten enmannsjolle som er lett og håntere og manuvrere. Når man fått teken på seilingen går man gjerne opp en klasse til en foreksempel Zoom 8 som er en åtte fots seiljolle, den er en del raskere en Europajollen og den planer raskere.

En annen type enmansjolle som har blitt veldig populær er Laser, bygd i glassfiber og plast med aluminiums rigg. Dette er en rask båt som egner seg ypperlig til konkuranser men passer godt til fritidsbruk også.

Båten tilhører en av de største i jolleklassen og har dermed blitt en egen gren i   OL  med klasse for både damer og menn.