Seilbåter produsert i Norge

Det er mange typer seilbåter ute på markedet. Enten du vil ha deg en fredelig seiltur alene, eller en tur med en stor havseiler. Valgene er mange og de er mange igjen i de forskjellige størrelse jeg nevner her. Noen produsenter produserer både «vanlige båter» og seilbåter. Her kommer litt om noen av de seilbåtene som blir produsert i Norge.

Norske seilbåtprodusenter

DJUPEVÅG BÅTBYGGERI som holder til på Norheimsund er en familiebedrift  som har trebåter som sitt felt. Det var i slutten av 40 årene at Lars Djupevåg startet sitt selskap, da med åpene klink bygde båter.

I over tyve år har de hatt seilskøyter av merket Colin Archer som deres hoved produkt. De har i dag 15 ansatte og en produksjon på over 15 nybygg de siste 5 årene, fra 27 til 60 fots båter. Her får du også tatt vedlikehold og reperasjoner av gamle båter og nyere båter.

KAI LINDES TREBÅTBYGGERI produserer tradisjonelle trebåter, det er fritidsbåter som har de beste egenskaper som trygge, raske, stødige og lett håndterlige. Det produseres mest klinkbygde båter som nordlansbåter,prammer,spissbåter og joller.

Nordlandsbåtene får man i fra 16 fot og opp til 45, så her har man mange valgmuligheter. Disse båtene får man både som robåter eller som råseilbåt eller som sneseiler mm. Hundromsfæringen eller halvtredjerømming er på ca 18 fot som man også får som både robåt og som seilbåt.

Treroring eller Seksring er fra 19 til 21 fot lange også her både som robåt og seilbåt.  4-roms eller fireroing fra 23 til 26 for det samme, både robåt og seilbåt. Åttringen er en kjempefin seilbåt som lages i fra 29 fot og opp til 34 fot og til sist Fembøringen, en seilbåt som kan ta med seg opp til tyve personer og har blitt populær oppe i den nord Norske kysten.

Her finner man garantert en båt som passer til de fleste bruksområder.

Men de tar på seg større prosjekter også som foreksempel en 23 fots sjark på bestilling. Som de fleste trebåt produsentene tar de også på seg reperasjoner og vedlikehold av det meste innen tre båt.

RISØR TREBÅTBYGGERI som ble stifter av 4 unge båtbyggere i slutten av 70 tallet. De satset fult ut på Colin Archers seilskøyter som sitt varemerke. De var kjent for sin sjødyktighet og er spesielt velseilende. De klassiske spissgatterne og skøytene gir seilere verden over en følelese av seilerglede og trygghet. Det bygges fra 32 til 49 fots båter her da lokalene er beregnet til max 50 fot. Det blir også produsert mindre bruksbåter som Grimstadjolla, Risørfæringen, rosjekter og folkebåter her. For de større båtene de tar inn for reparasjoner og vedlikehold har de leid lokaler på Moen, hvor de kan ta imot båter opp til 100 fot.

Ulf Mikalsen

På Kjerringøy finner vi Ulf Mikalsen båtbyggeri, her produseres det mange uike typer trebåter, fra små robåter på 15 fot og opp mot 50 fot lange.

Fembøringen er også her i produksjonslisten, en populær seilbåt. Også båter som Åttring, Storåttring, Skottkeiping, Kobberomsbåt, Firroring og Halvfjerdrømming finner du i produksjonslisten deres. Valgmulighetene er mange. De fleste av disse båtene blir levert både som robåter og som seilbåter.