SEILBÅTPRODUSENTER I SVERIGE

Seilbåt produksjon foregår i mange land verden rundt, også i Sverige så det blir en tur dit for og se på hva de har og tilby oss av seilbåter.

CRESCENT BOAT som holder til i Varberg har mange type båter i sin produksjons liste, stort sett motorbåter. Men de har en seilbåt også som heter C55, den er på 5,51 meter lang og en mastelengdepå 7,1 meter. Dette er en båt som er lett og håndtere og egner seg da godt for de litt mindre erfarene seilerne. Men det er en rask båt, så det er ikke noe i veien for og stille i seilkonkuranser med denne.

CR & REGINA YACHTS er ett merke som består av luxeriøse seilbåter. Det ligger i Henån, som er noen kilometer utenfor Udevalla. Firmaet ble grunnlagt i slutten av 80 tallet og er ett familie eid selskap som eies av Rutgersson familien.

Regina serien får man i fra Regina 35 som er10,80 meter lang og opp til regina 45 som er på 14,98 meter lang. Dette er luxeriøse og dyre båter men med høy kvalitet på alt fra det spesielle tre interiøret til det tekniske utstyret.

HALLBERG- RASSY er neste merke, det ble opprettet i begynnelsen av 40 årene  i Kungsviken ved Orust som også ligger rett utenfor Uddevalla av Harry Hallberg. Dette er som CR & REGINA båtene luxeriøse seilbåter. Her ble også de første båtene bygd i tre, det ble først i 1963 satt igang ett pioner prosjekt med plastbåtene, noe som ble en suksess. Det ble i begynnelsen av 70 tallet til at Hallberg og Hassy slo seg sammen og utviklet flere nye båtmodeller. Det blir i dag produsert ni forskjellige modeller fra 310 på 9,5 meter opp til 64 som er deres flaggskip på 19,85 meter.

FANTASI-YACHT som ligger i Uddevalla har et litt bredere utvalg av båter. Det ble etablert i begynnelsen av 40 tallet og har på den tiden bygd ca 350 båter fra små joller til 80 fots yachts. Så her finner du båter i de fleste størrelser og  prisklasser. Her finner du også et godt utvalg i deler og utstyr til båter, samt vinter oppbevaring om man skulle ønske det.

MALMØ YACHTS ligger også rett utenfor Uddevalla i Kungsviken. Det ble startet i sin tid av Johannes Olsson i slutten av 30 årene og senere overtatt av hans to sønner i begynnelsen av 60 årene. Her ble det også i starten utelukkende brukt tre  i produksjonen, senere satset de som de fleste andre båtprodusenter på plast og glassfiber. Her finner du seilbåter i fra 37 fot og opp til 54 fot som er lukseriøse båter med høy kvalitet, noe som også prislisten viser, ikke akkurat billige båter dette. Men kvalitet koster jo her som overalt ellers. Firmaet ble så kjøpt opp av Bob Erixon i 2008 og er i dag med i en kjede av firmaer som HP 10.30, Techno yacht og Farr Cruising yacht som også er eksklusive båter.

Det var litt av det som Sverige har og tilby av seilbåt produksjon, det er en del flere der ute men vi avslutter med disse.